HILVERSUM - De vuurwerkverkoop is weer begonnen, ook in Hilversum is er op diverse plaatsen vuurwerk te krijgen. De afgelopen jaren is er veel veranderd in de regelgeving van de verkoop en het gebruik van vuurwerk. Heeft deze verandering effect op de hoeveelheid vuurwerk die de afgelopen jaren is verkocht? Laura de Groot, medewerker van feestwinkel de zevenklapper vertelt.

De overheid maakt de verkoop van vuurwerk moeilijker, heeft dit voor jullie effect op de verkoop van vuurwerk? 

“Nee we zien de verkoop niet afnemen, we krijgen vooral steeds strengere eisen voor het verkopen van vuurwerk. De controle wordt steeds strenger, na de vuurwerkramp in Enschede hebben we alles moeten verbouwen. We hebben twee bunkers, overal sprinklers, andere toonbanken en bakken. Ook gaan alle spullen uit de winkel vanwege het vuurwerk. Allemaal van dat soort veranderingen. De klanten die blijven gewoon komen. We doen dit natuurlijk ook al 60 jaar, dus we hebben een hele trouwe klantenkring opgebouwd. Ook zijn er altijd wel wat acties waar mensen op afkomen. Dit zien we de laatste jaren ook toenemen, zoals 1+1 gratis of actievuurwerk. Dat is wel echt iets van de afgelopen jaren, maar dat doen alle vuurwerkwinkels. Dit groothandelaars stimuleren dit ook door te zeggen ‘dit doen wij in de actie’ en dan kunnen wij eraan meedoen.”

Vindt er door de aanpassingen in regelgeving een verandering plaats in het soort vuurwerk dat jullie verkopen?

“Wij zijn de laatste jaren sowieso al minder met knalvuurwerk aan de gang, onze doelgroep is ook meer de klantenkring die siervuurwerk kopen. We hebben het er wel bij, maar we doen geen acties met knalvuurwerk. Wij zijn meer van het siervuurwerk en kindervuurwerk. De jeugd die echt voor rotjes komen. Bij ons komen eerder oudere gezinnetjes.”

Hebben jullie last van de vuurwerkvrijezones? 

“Wij hebben daar eigenlijk niet zo veel last van, hier in Hilversum is het eigenlijk alleen in het centrum. Ik denk dat de vuurwerkverkopers die daar zitten er meer van merken, maar hier leeft die vrije zone ook niet zo, omdat je hier overal af mag steken.”

Hoe zien jullie de toekomst van de verkoop voor jullie? 

“Ik weet het niet, ieder jaar komen er wel regels bij, maar ik denk dat het een stuk lastiger is voor de groothandelaren. Wat moeten zij inkopen? Het is steeds lastiger. Zoals vuurpijlen mag je dit jaar alleen verkopen met een pijlenstandaard, dan moeten mensen die erbij kopen, anders krijgen ze de pijlen niet mee en als je dan al een keer geweest bent en je komt weer, dan moet die standaard mee om meer pijlen te kopen. Ik denk dat er hierdoor de kans bestaat dat wij minder pijlen verkopen. Misschien dat het mensen ervan weerhoudt een pijl te kopen, maar het kan ook averechts werken, dat mensen nu juist het gevoel krijgen om pijlen te kopen. Je weet het nooit. Maar pijlen zijn sowieso erg afhankelijk van het weer. Als er veel wind staat of het weer valt erg tegen kopen mensen minder snel een pijl. Het weer is altijd al een onzekere factor.”