Jongerenorganisatie Balliballi035 organiseert dit jaar tijdens de ramadan nachtelijke zaalvoetbaltoornooien. Vier dagen per week verzamelen zestig tot zeventig jongeren zich in hun sportkleding vanaf 0.30 uur in sporthal Lieberg om te gaan voetballen. Jongerencoach Youssef Douzi vertelt dat ze dit gestart zijn om de overlast, die zich vaak voordeed tijdens de ramadan, tegen te gaan.

“Tijdens de ramadan organiseren wij zaalvoetbaltoernooien in de nacht. Dit doen we, omdat wij merken dat veel jongeren deze maand ‘s nachts actief zijn. Voor hen was er geen plek waar ze hun tijd konden besteden, waardoor velen de straat op gingen. Dat is niet per se erg, maar als je met veel jongens op straat bent, heb je de kans op overlast. Hier in de wijk gebeurden veel erge dingen. Auto’s gingen bijvoorbeeld over de kop en bushokjes werden gesloopt. Dat wilde we uiteraard niet. Iemand moest daartussen gaan staan die zegt ‘luister, we moeten iets gaan bereiken, zodat er geen overlast is.’ Dat werden wij en dit bleek positief uit te pakken. We zijn nu drie jaar verder. Het eerste jaar was bedoeld als experiment. Maar dat verliep zo goed, dat we toen hebben gezegd: ‘dit gaat zo top, dit moeten we doorpakken.’

Met deze toernooien proberen wij de hoeveelheid lawaai terug te dringen en daar hebben we een aantal maatregelen voor getroffen. We hebben de verschillende leden uit ons team verdeeld en iedereen een eigen taak gegeven. Zo staan beneden bij de deur een aantal mensen die alles in de gaten houden. Zij sturen de jongens na afloop naar huis, zodat ze niet voor overlast zorgen. Ook zeggen ze bij vertrek: ‘denk aan de buren.’ Dit lijkt goed te werken.

"Ik zie veel talenten op straat"

Ondanks alles wat in de wijk gebeurde, zie ik veel potentie en kansen voor deze jongens. Ik zie veel talenten op straat, maar ik denk niet dat de gemeente dit ziet. Daarom hebben wij onder andere op onze Facebook-pagina een oproep aan de gemeente gedaan. We hebben ze uitgenodigd om een keer ’s nachts te komen kijken naar een van onze voetbaltoernooien. Gelukkig hebben sommigen gereageerd en komen een aantal binnenkort bij ons langs. Femke van Drooge, de fractievoorzitter van de PvdA en BiancaVerweij van de SP hebben aangegeven dat ze graag langskomen. Jammer dat wethouder Karin Walters niet komt. Ze zegt dat ze geen tijd heeft. Ik wil best begrip tonen, maar we zijn een hele maand vier dagen in de week bezig. Ik vraag niet om een specifieke dag te komen, dus er is nog alle ruimte voor ze om zelf te bepalen wanneer ze komen kijken.

"Ons doel is om van dat label af te komen"

Natuurlijk gebeuren er ook minder leuke dingen in de wijk. Daar moeten we realistisch over blijven. Maar als de gemeente niet wil helpen, dan moeten wij het zelf doen. Onze visie is om jongeren een stem te geven en hen op een niveau te krijgen, zodat zij alles uit zichzelf kunnen halen. De jongeren uit Hilversum-Oost hebben vaak een negatief label. Mede door de overlast van vroeger. Zelf kom ik ook uit oost. Ik werd, net als de jongens uit de buurt, ook altijd ook altijd negatief gelabeld. Dat is niet veranderd. Wij willen hier een einde aan maken. Ons doel is om van dat label af te komen.

"Je kan deze groep jongeren niet loslaten zonder enige coaching of hulp"

Ik vraag me af of de wethouders wel weten wat er allemaal speelt. Terwijl zij nu juist zo’n belangrijke functie hebben en ons echt verder kunnen helpen. Dat vind ik pijnlijk. Je kan deze groep jongeren niet loslaten zonder enige coaching of hulp. Wij, de jongens van Balliballi035, zijn positieve jongens die de rolmodellen willen zijn voor deze generatie. Tot nu toe gaat dat aardig goed. Maar het is jammer, want dat stopt waarschijnlijk na de ramadan.

We organiseren dit namelijk alleen tijdens de ramadan, omdat de burgemeester ons er dan bij helpt. Hij is vorig jaar langsgekomen en hij komt ook dit jaar weer. Met hem zijn we heel blij. De burgemeester heeft zelf een klein budget. Daarmee maakt hij dit voor ons mogelijk. We hebben dus een samenwerking met de burgemeester om deze maand goed te laten verlopen. Maar buiten deze maand om moet je kijken naar de rest van de gemeente. Zij helpen ons hier niet bij. Maar tijdens de ramadan willen wij hier sowieso mee door gaan.”