HILVERSUM – Holland Jazz Banjo is een organisatie die de jazz banjo muziek in Nederland promoot. Na 15 jaar stopt Holland Jazz Banjo met het organiseren van het Holland Jazz Banjo Festival in Hilversum. Volgens Fetze Pijlman (coördinator en organisator Holland Jazz Banjo) is de voornaamste reden van het stoppen vooral de leeftijd van de banjoisten’. Is dit het einde van Holland Jazz Banjo?  

“Holland Jazz Banjo is een organisatie die de banjo in de jazzwereld populair wil maken in Nederland,” vertelt Fetze Pijlman. Banjomuziek is niet heel populair in Nederland. De organisatie promoot de stijl Dixieland jazz. Deze stijl is vooral bekend bij de oudere generatie. De Dixejazz stamt uit 1920. Volgens Fetze Pijlman is de gemiddelde leeftijd van de aanhang en de banjoisten vrij hoog waardoor de groep langzaam kleiner wordt.

Het Holland Jazz Banjo Festival is al 15 jaar lang een festival waar alleen maar Banjo Jazz muzikanten optreden. Fetze Pijlman beschrijft het als een jaarlijks feestje. Elk jaar komen allerlei banjoisten bijeen en wordt er muziek gespeeld. Er zijn meerdere jamsessies waar zowel banjoisten als niet-banjoisten samen muziek kunnen maken. Het publiek kan op het festival volop genieten van de muziek. Toch stopt het Holland Jazz Banjo Festival na 15 jaar. Volgens Fetze Pijlman is de voornaamste reden dat ze stoppen de leeftijd van de muzikanten. “Banjo muziek verouderd. De muzikanten worden steeds ouder en daardoor kunnen de muzikanten niet altijd optreden doordat ze kwaaltjes hebben. Ook zijn er al een paar muzikanten overleden waardoor de groep kleiner wordt,” aldus Fetze Pijlman.

Holland Jazz Banjo heeft ook een website. Op deze website vind je alles wat te maken heeft met de muziek. Je kunt de geschiedenis van Banjo Jazz lezen en je kunt zelfs opzoeken waar je zelf een banjo kunt kopen. Met het stoppen van het festival is er een deel van de promotie van de Banjo Jazz weg, maar de website blijft bestaan. Op die manier blijft de promotie van de Banjo Jazz muziek voortbestaan. De band blijft ook bestaan. De band blijft elke week bij een van de leden thuis repeteren. Fetze Pijlman vindt het belangrijk dat de promotie van Banjo in Nederland blijft bestaan en hij wil er ook niet mee stoppen.

Voor de verdere promotie van Banjo Jazz wordt er gekeken naar andere mogelijkheden dan het Holland Banjo festival. In België is er een festival genaamd ‘Snaren uit vroeger jaren’. Tijdens dit festival worden er verschillende snaarinstrumenten gepromoot. Het gaat dus niet alleen om de Banjo, maar het gaat bijvoorbeeld  ook om de ukelele en de mandoline. Veder worden er ook meerdere stijlen getoond. Naast de jazz komen bijvoorbeeld de stijlen country en blues aan bod. Op deze manier komen er meer mensen op het festival af. “We zijn bezig met het bedenken van een nieuw concept waar een bredere content wordt genomen. We kunnen het idee uit België overnemen, maar we kunnen ook onze eigen variant bedenken.”

De Jazz Banjo (of Tenorbanjo) is een banjo met vier snaren en de hals van de banjo heeft een kortere hals dan andere banjo’s. De Jazz Banjo wordt vooral gebruikt bij de stijl Dixieland jazz die zijn oorsprong vind in de Verenigde Staten. De Jazz Banjo heeft zich middenin de Ierse volksmuziek geworven. Amy Winehouse heeft het nummer ‘That Girl From Ipenema’ op het album ‘Lioness: Hidden Treassures’ gezet. ‘That Girl From Ipenema’ wordt gezien als een van de traditionele nummers in het Jazz Banjo repertoire.

Zaterdag 5 november is van 12:00 tot 18:00 het allerlaatste Holland Jazz Banjo Festival in Restaurant de Fly Inn op het vliegveld van Hilversum. Voor meer informatie over de Holland Jazz Band en alles over de Banjo Jazz vind je op banjojazz.nl.