Weersomstandigheden drukken de pret niet tijdens laatste dag Avondvierdaagse

HILVERSUM – De Avondvierdaagse is gisteravond afgesloten. Iedereen heeft zijn beste loopschoenen uit de kast gehaald, de meest waterbestendige jas van de kapstok gepakt en ook het goede humeur is meegenomen van huis. Ondanks de barre weersomstandigheden heeft jong en oud ervoor gezorgd dat de laatste dag een feestelijke was.

Doordat het KNMI ‘Code Geel’ had afgegeven voor het hele land, was het nog even onduidelijk of de laatste loopdag überhaupt door zou gaan. Om kwart over vijf heeft het bestuur de beslissing gemaakt of het verantwoord was om te gaan lopen. Het bestuur heeft ervoor gekozen om de loop een halfuur later van start te laten gaan en een kortere looproute te hanteren.

Op een enkeling na heeft iedere deelnemer meegekregen dat het evenement zo kort dag nog is verplaatst. “Is het nou zo rustig of zijn we veel te vroeg?”, vraagt een moeder wanneer ze rond half zeven met haar dochter het sportpark van KV Hilversum op komt fietsen. Toen eenmaal de fietsen geparkeerd stonden valt het best mee met hoe rustig het is. De vijf grote korfbalpalen die midden op het grote grasveld stonden, waren beplakt met de letters A tot en met E. Onder de letters hangt een lijstje met wandelgroepen en achter welke korfbalpaal zij moesten verzamelen. Hierdoor wist iedere loopgroep elkaar in de mensenmassa snel te vinden.

Ongeveer twintig minuten voor het startsein begint de fanfare muziek te spelen. De kinderen die vol energie staan de wachten tot wanneer ze mogen lopen, beginnen met zijn allen mee te bewegen op de blaasmuziek. Wanneer het liedje “Hoofd, Schouders, Knie en Teen” wordt ingezet, danst iedereen de bijbehorende pasjes mee.

Wanneer je over het veld struint waar alle lopers zich verzamelen, kom je de meest bijzondere kostuums tegen. Niet alleen de meeste kinderen zijn verkleed, ook sommige ouders hebben hun mooiste kostuums van de zolderkamer geplukt. Zo zie je kinderen in Superman en Batman pakjes, waar sommige vaders in Mario- en Luigikostuums gekleed zijn. De verkleedkleren geven veel kleur aan een grauwe en sombere lucht, die elk moment lijkt om te slaan in een regenbui.

Dan mogen eindelijk de lopers van start. Om zeven uur vertrekt een handjevol individuele lopers van het sportpark, waarna de loopgroepen achter de majorettes en het muziekkorps mogen aansluiten. De aangepaste route gaat eerst linksaf over de Erfgooiersstraat, waar veel ouderen vanaf het balkon de wandelaars toezwaaien. De crew, die in neongeel/oranje hesjes is gekleed, manoeuvreren zich te fiets langs en tussen de lopers om alles onder controle te houden.

Een kwartier na het startsein gebeurt dan toch waar de meesten al rekening mee hadden gehouden. De miezer slaat in één keer om in een harde regenbui en meteen gaan er meerdere paraplu’s de lucht in. Desondanks stapt iedereen vrolijk door en worden verschillende marsliederen ingezet. In tegenstelling tot de deelnemers, zijn de majorettes die de stoet aanvoeren niet warm gekleed. Als er even wordt stilgestaan op Laan 1940-1945, duiken de jonge dames al bibberend met zijn tienen onder één paraplu om van de regen te ontkomen.

De wandelaars worden flink aangemoedigd door mensen die vanaf de stoep staan te kijken. Verschillende toeschouwers delen bloemen, goed gevulde zakjes snoep en een hoop high fives uit aan de wandelende kinderen. Opa’s en oma’s proberen soms tevergeefs hun kleinkinderen te vinden tussen de ruim 2500 lopers. De ouderen die wel hun kleinkinderen weten te vinden, geven snel een knuffel en vertellen dat ze trots op hen zijn, waarna de kinderen weer vrolijk en vol goede moed doorhuppelen.

De deelnemers komen nog langs de Berlagelaan en de Graaf Wichmanstraat, waarna ze via de Erfgooiersstraat weer terugkeren naar verzamelbasis Sportpark Crailoo. Daar staan de bloemen al klaar voor degenen die de Avondvierdaagse hebben uitgelopen. Iedereen wordt stuk voor gefeliciteerd en de volle stempelboekjes worden ingeleverd in ruil voor een medaille. De kinderen keren vol trots weer huiswaarts, waar voor de meesten waarschijnlijk een warme douche staat te wachten.

Foto: Stijn van der Heijden

De bloemen die na de loop worden uitgedeeld.

Foto: Stijn van der Heijden

Sportpark Crailoo: de verzamelplek voor alle deelnemers.

Foto: Stijn van der Heijden

De majorettes lopen voorop.

Het muziekkorps.

Foto: Stijn van der Heijden

De crew deelt high fives uit aan de wandelaars.

Foto: Stijn van der Heijden

toeschouwers delen zakjes snoep uit aan de kinderen.

Foto: Stijn van der Heijden

Toeschouwers op zoek naar bekenden.