HILVERSUM – In Hilversum is er onder de inwoners geen duidelijke mening over de fusie met Wijdemeren. Karin Walters heeft daarom aan wethouder Jaeger voorgesteld om een referendum te houden. Of het referendum er ook daadwerkelijk komt, wordt in het najaar bekend gemaakt.

In Wijdemeren hebben de inwoners vorige week laten weten dat ze tegen een fusie met Hilversum zijn. De actiegroep Wijdemeren 2020 heeft 7000 handtekeningen tegen de fusie ingeleverd bij de provincie. In Hilversum is een tijd geleden een petitie geweest voor een zelfstandig dorp, maar niet zo’n grote actie als in Wijdemeren. Omdat er niet één duidelijke mening in Hilversum is, kwam Karin Walters met het idee om een referendum te houden. In het najaar wordt gestemd over de komst van het referendum.

De gedachte achter de fusie is om een groter machtsblok te vormen tegenover Amsterdam en Utrecht. Verder heeft Wijdemeren slecht gescoord qua bestuurskracht in het rapport ‘Het resultaat telt’. Karin Walters vindt de fusie geen goed plan: “Hilversum is al groot genoeg als zelfstandige gemeente. Verder wordt er dan een veel te groot gebied bestuurd door een paar wethouders en wat raadsleden”, zegt ze.

Walters heeft wel een oplossing voor het probleem: “De verschillende dorpen moeten als regio één geluid laten horen. Zo kan er nog steeds genoeg aandacht worden besteed aan de lokale en regionale belangen.”

Op straat lijkt het niet alsof het onderwerp heel erg speelt. Zoë de Groot, 24 jaar, houdt zich er niet zoveel mee bezig: “Ik heb het op Facebook langs zien komen. Het maakt mij niet zoveel uit of Hilversum groter wordt of niet, zolang het voor mij maar hetzelfde blijft”, zegt ze.

Arie, een geboren en getogen Hilversummer van 68 jaar, ziet de fusie niet zitten. “Hilversum is een dorp, maar heeft wel een stadscultuur. Onze eigen identiteit gaat dan verloren. Het is een belachelijk idee, het moet gewoon blijven zoals het nu is.” Aldus Arie.