Iedereen heeft wel eens, na een lange werkdag, een koud biertje genomen. Dat heerlijke gevoel van rust dat je krijgt tijdens het nemen van de eerste slok. GroenLinks en SP hebben tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag een motie ingediend om deze heerlijke borrel af te schaffen.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij en haar GroenLinks-collega Marleen Remmers hebben deze motie ingediend om meerdere redenen. Zo vinden de vrouwelijke fractievoorzitters dat een groot deel van de inspanningen van de lokale overheid in de regio Noord-Holland gericht zijn op het bevorderen van een gezonde levensstijl. In het onlangs afgesloten Nationaal Preventieakkoord is een van de drie speerpunten het terugdringen van alcoholgebruik. Maar om dan gelijk de hele borrel na de raadsvergadering af te schaffen lijkt me echt onzin. Een borrel nemen hoeft niet te betekenen dat iedereen zich gelijk helemaal klemzuipt. Een biertje heeft niet zoveel effect op je gezondheid. Ik denk, en mag hopen, dat de raadsleden oud en wijs genoeg zijn om zelf te bepalen hoeveel borrels hun lever kan hebben.  

Daarnaast pleiten de partijen ervoor dat de lokale overheid, ouders, scholen, welzijnsinstellingen en sportverenigingen stimuleert om een alcoholvrije omgeving aan te bieden. Best een goede reden, maar ook bij sportverenigingen en op mbo-schoolfeesten wordt er nog steeds drank geserveerd. En je kan mij niet wijs maken dat veel ouders geen wijntje meer drinken bij het eten. 

Remmers en Verweij willen dus dat er met de ingang van de komende raadsvergadering geen alcoholhoudende dranken meer worden geschonken na raadsbijeenkomsten. Gelukkig is die motie verworpen. Aafke Vreugdenhil (Christen Unie) vond het een gek dat er moeilijk gedaan wordt over een borrel, maar dat de gemeente Hilversum wel meewerkt aan een experiment met softdrugs. Het is toch belachelijk dat de gemeenteraadsleden geen alcohol meer mogen drinken, maar wel, als experiment, wiet tijdelijk  hebben gelegaliseerd?

Ik sluit mij dan ook volledig aan bij de laatste opmerking van Vreugdenhil: “Als we de borrel na de raadsvergadering afschaffen, moeten borrelnoten dan ook verboden worden in verband met obesitas?” De motie haalde het dus niet en de raadsleden keken vervolgens Ajax met een drankje in de hand.