HILVERSUM - Afrikaanse kunst, dans, livemuziek, Djembé workshops, kinderactiviteiten en Afrikaanse gerechten. Afgelopen zaterdag, op wereld-Afrika-dag, werd er op De Kerkbrink voor het eerst I-Afrika-Dag gevierd. Dit evenement is georganiseerd door One Hilversum, een organisatie die Hilversummers van verschillende culturen, leeftijden en seksuele voorkeuren samenbrengt.

Het is, met meer dan honderd mensen druk op het plein. Het staat niet alleen vol met aanwezigen, maar ook met kraampjes. Het evenement is kleurrijk. Niet alleen de kleurrijke kleding die er wordt gedragen, de rood-wit en blauw-wit gestreepte zeilen op de kraampjes, maar ook de spullen die er verkocht worden maken het evenement kleurrijk.

Door het effen groenen doek is de kraam met het opschrift ‘Burundi’ een van de meest

opvallende stands op het terrein. Hier wordt van alles verkocht: Thee uit Burundi, tassen, placemats, beelden en boeken. De boeken zijn geschreven door Amy Besamusca-Ekelschot. Zij staat hier samen met haar man. ‘’onze kraam is voor de stichting ‘Kennis Zonder Grenzen’ en wij werken uitsluitend in Burundi, daar doen we ontwikkelingsprojecten. Het geld dat we hier ophalen met de verkoop van onze spullen, besteden we allemaal aan projecten in Burundi’’, vertelt haar man. Ze wonen samen in Hilversum, maar Amy reist om de twee maanden heen en weer naar Burundi voor haar werk.

Bij een aantal kramen wordt Afrikaans eten verkocht. Hoe dichter bij deze kraampjes hoe sterker de geur van het eten. Het vlees knettert op de barbecue. Bij een van deze kraampjes schenkt een vrouw een kopje Ethiopische thee in.

Tussen de kramen staat een tafel met een wit kleed en een spiegel erop. Op de tafel staan allemaal potjes met verschillende kleuren schmink. Rood, groen, roze, blauw, geel en meer. Er staan twee jonge dames naast, Didi en Isa, maar het krukje voor de tafel is leeg. ‘’We hebben al wat kinderen geschminkt, het is zo schattig om ze met schmink rond te zien lopen’’, vertelt Isa.

Ibrahim Diallo staat voor zijn kraam klanten te helpen. Hij verkoopt sieraden en kleurrijke, zelfgemaakte schilderijen. De schilderijen zijn levendig. Ze bevatten allemaal Afrikaanse elementen en veel kleur. ‘’Ik schilder al meer dan twintig jaar. Voor een deel doe eik dat in Nederland en voor een deel in Senegal. Mijn kunstwerken vertellen verhalen, vaak vergeten mensen dat. Ik gebruik Afrikaanse muziek, dans en de samenleving als inspiratiebron.’’ Diallo gebruikt eigengemaakte verf voor zijn schilderijen.

In het midden van het plein staat een muziektent. Een groep van zo’n tien mensen danst hier op de muziek van een band uit Congo. De rest van de aanwezigen staan eromheen te kijken. Sommigen dansen stiekem een beetje mee. Af en toe worden er met mobiele telefoons foto’s gemaakt. Om de beurt worden er mensen op het podium geroepen om voor het publiek te dansen. Wanneer het laatste liedje voorbij is, beginnen een paar aanwezigen ‘’we want more!’’ te roepen. ‘’Sorry we kunnen echt niet langer’’, zegt de zanger door de microfoon. Het volgende optreden is aan de beurt, er loopt een oudere man op het podium en speelt Djembé muziek.

Sly Ndlovu, organisator, kijkt trots naar hoe er op de Djembé trommels geslagen wordt. ‘’Iedereen is zo blij en relaxed. Ze praten en drinken met elkaar. Dit evenement is precies geworden hoe ik het wilde. Het is perfect.’’