Begin september is de firma Bonarius Techniek begonnen met het vervangen van de installaties aan twee woontorens aan de Kerkelandenlaan. De werkzaamheden aan deze woontorens, die geschikt zijn voor 65-plussers, hebben als doel de Energie Index (E.I.) van de woningen naar 1,25 te krijgen. De huidige E.I. is gemiddeld 1,90 voor de 100 appartementen. Na de werkzaamheden komt de E.I. gemiddeld uit op 1,10.


Afgelopen zaterdag 23 september is bij de 50 woningen in de IJsvogel, de eerste woontoren, een warmtewisselaar geplaatst. Op 7 oktober aanstaande gebeurt dit bij de 50 woningen in de Aalscholver, de tweede woontoren. Op dit moment wordt in het ketelhuis van de IJsvogel de collectieve installatie vervangen, hierna zal dit gebeuren bij de Aalscholver. Beide woontorens vallen onder het beheer van Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken.

Vanaf 9 oktober vinden de resterende werkzaamheden in de woningen plaats. Hier worden de ventilatieroosters vervangen, de boilers verwijderd en de ventilatie box vervangen. In zes penthouses in de woontorens bevinden zich twee boilers: een hiervan wordt vervangen in de penthouses, terwijl de badkamerboilers blijven hangen. Deze badkamerboilers presteren nog naar behoren.  Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken verwacht dat de werkzaamheden in november van dit jaar zijn afgerond.

De werkzaamheden dragen bij aan de gezamenlijke inspanning van Het Gooi en Omstreken om alle woningen in haar bezit tot een Energie Index van 1,25 te krijgen. Volgens een medewerker van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken zal er bespaard worden op elektra. “Dit als gevolg van een energiezuinige mechanische ventilatie box en het vervallen van de elektrische boilers. Het warm tapwater zal voortaan via de warmtewisselaar in de berging opgewekt worden met de warmte van het Cv-leidingwater. Deze benodigde warmte wordt gecompenseerd door de vervanging van de huidige Cv-ketels naar zeer energiezuinige HR-Cv-ketels”.