HILVERSUM - Wethouder Wolthers had een zware dag op de commissievergadering van 29 november. Daar werd het plan van de wethouder, om het vacature-overschot in Hilversum te verhelpen, flink onder vuur genomen. Uit een eerder gepubliceerd onderzoek van het UWV blijkt dat er in Hilversum een enorm een vacature overschot is in beroepsgroepen.

Wat stond er in het plan?
Wethouder Wolthers presenteerde het plan met onder andere de maatregelen om meer huishoudelijke hulp in Hilversum in te zetten. Diverse raadsleden wezen het af.

Wat waren de reacties van de raadsleden?
“Ik zie het plan oneerbiedig gezegd als laaghangend fruit. Jaarlijks 40 banen. Wel heel concreet, maar weinig ambitieus. Dit waren alle maatregelen waarin meetbare acties zijn. Vinden wij zoals we hier zitten dat we akkoord kunnen gaan met het besteden van vijf miljoen euro voor minimaal 240 banen in vier jaar tijd, van de 10.000 die opzoek zijn naar werk?”, vroeg Gerben Voorden (CDA) zich hardop af in de zaal.

“Waar blijft de concreetheid in het plan? Het is erg abstract. Er staat 100 keer het woord ‘samenwerken’ in het stuk zonder het concreet uit te leggen. De werkgelegenheidsmaatregelen moeten geen praatmaatregelen worden. Er staat niets concreets in wat er aan wordt gedaan. In het plan voor de regio staat ook niets over Hilversum”, aldus een verbaasde Aafke Vreugdenhil (Christen Unie).

Wat was het antwoord van Wolthers?
“Het plan moet inderdaad concreter”, gaf Wolthers meteen toe. “Ik zie dit plan als een paraplu en de uitwerking over Hilversum wordt de concretisering hiervan”, lichte zij haar antwoord toe. “In het eerste kwartaal zullen wij komen met de concretisering van het plan”, beloofde ze.

In het onderzoek van het UWV werd blootgesteld dat er in Hilversum een vacatureoverschot is aan o.a. loodgieters, verzorgende in de individuele gezondheidszorg, vrachtwagenchauffeurs, leerkrachten in het basisonderwijs en ICT programmeurs.

Wat zegt het UWV
Bert van de Geijn, arbeidsmarktadviseur van het UWV verantwoorde het onderzoek uitgebreider in een e-mail aan onze redactie: “Onze afdeling voert het gehele jaar door diverse onderzoeken naar de landelijke en regionale arbeidsmarkten uit. Een aantal van deze onderzoeken wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse externe bureaus. Een keer per jaar worden landelijke en vooral regionale gegevens uit diverse onderzoeken/analyses gebundeld in een thematische publicatie over de regionale arbeidsmarkt (Regio in beeld). Een deel van de achterliggende cijfers wordt – indien mogelijk – t.b.v. de publicatie nog geactualiseerd. Bij de totstandkoming van diverse onderzoeken en de publicaties worden verder ook landelijke en regionale professionals betrokken. Dit zijn in de regio bijvoorbeeld medewerkers van het Werkgeversservicepunt en gemeenten. Belangrijk is dat de in de cijfers ontdekte ontwikkelingen ook in de regio worden getoetst en herkend.

De gebruikte bronnen en onderliggende cijfers, onderzoeken en publicaties zijn te vinden op de website (bladzijde 28):  https://www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/home