HILVERSUM – In Hilversum zijn er flink wat zorgen onder coffeeshophouders over eventuele deelname aan het Wietexperiment. Begin oktober is burgemeester Pieter Broertjes opnieuw in gesprek gegaan met alle acht coffeeshops in Hilversum. Het kabinet discussieert over het legaliseren van cannabis telen voor recreatief gebruik. Een mogelijke oplossing is geïntroduceerd onder de naam ‘Wietexperiment’.

Om het Wietexperiment van start te laten gaan is het nodig dat er een experimenteerwet wordt aangenomen. Het is opmerkelijk dat de experimenteerwet tijdelijk afwijkt van bestaande wet en regelgeving. De officiële naam die voor het experiment gebruikt wordt is “experiment gesloten coffeeshopketen”. Met het woord “gesloten” wordt verwezen naar cannabis die geteeld wordt en niet terecht komt in de illegale handel.

Het doel van het experiment is om te onderzoeken of er op een legale en gecontroleerde manier cannabis aan de coffeeshops geleverd kan worden. Een voorstander van het Wietexperiment in Hilversum is D66. “Het huidige gedoogbeleid werkt niet meer. Er gaat zoveel geld om in de cannabisteelt, handel en verkoop, dat de stroom van zwart geld ontwrichtend is gaan werken. We moeten dus een einde maken aan de gedoogde voordeur en aanvoer van cannabis”, aldus Hein Jaarsma, raadslid D66 Hilversum.

Zes tot tien middelgrote gemeenten in Nederland voeren het Wietexperiment uit met een duur van vier jaar. Of Hilversum deel gaat nemen is vooralsnog onzeker, de burgemeester zal eventuele deelname aan de proef in november heroverwegen.

In Nederland zijn er momenteel 573 coffeeshops verspreid over 103 gemeenten. Met het huidige beleid is het telen van drugs illegaal en ontstaan er gevaarlijke situaties, zo ook in Hilversum. Eerder dit jaar stuitte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst op een kwekerij met 370 planten in Hilversum.