HILVERSUM – Het open podium vindt al drie jaar plaats in Hilversum en is een succesvol evenement. Ze begonnen met 50 à 60 bezoekers maar ze zijn uitgegroeid tot 150 bezoekers per keer. Omdat de aanmeldingen maar bleven binnenstromen, werken ze nu zelfs met een aanmeldsysteem voor de acts. Een interview met Sjoerd van den Broek, organisator en presentator van open podium, over het succes van het open podium.

Wilt u uzelf eerst even voorstellen?
“Ik ben Sjoerd van den Broek. Ik organiseer het open podium samen met Hans Sligter en Marion Stein. Ik ben muzikant, ik speel in een bandje. Daarnaast ben ik ook nog geluidstechnicus bij radio en televisie.”

Kunt u vertellen wat het open podium precies inhoudt?
“Het open podium is letterlijk een open podium voor mensen die wat willen laten zien. Voor mensen die al wat verder zijn of voor mensen die net beginnen. In principe beperken we het tot singer-songwriter-achtige acts. Wij doen geen drums, daar zijn de andere open podia al voor. Wij zijn er voor wat kleinere bezettingen. Ook voor stand-up comedians en cabaret-achtige acts. Elke act heeft tien minuten. We gaan uit van drie liedjes per act, dan voelen ze zich op hun gemak.

Alles draait om de gasten, de mensen die komen spelen. Er is nog een vierde persoon die veel meewerkt, dat is Boy Scholten. Hij maakt zeer regelmatig videobeelden van de optredens. Zo kunnen de acts het optreden nog een keer terugzien op onze Facebook-pagina. Boy bepaalt zelf welke optredens worden gefilmd en vraagt daarna toestemming aan de acts of het op Facebook gezet mag worden. Veel acts gebruiken die filmpjes nu al als promotiemateriaal. In de toekomst willen we nog veel meer met het open podium doen zodat er steeds meer mogelijkheden zijn voor de acts die bij ons komen spelen.”

Waar denken jullie dan aan?
“Het is allemaal nog niet zeker. Maar je zou kunnen denken aan het maken van een cd met een aantal acts die goed genoeg zijn. Deze cd’s kun je vervolgens te koop aanbieden.”

Het open podium is nu dus vooral voor podiumervaring, maar in de toekomst willen jullie de muzikanten nog verder helpen?
“Dat vinden wij heel erg belangrijk. Wij willen dat er heel veel kans is voor de muzikanten. Singer-songwriters zijn natuurlijk de basis op dit gebied. Een man of vrouw met een piano die van niks iets opbouwt tot een liedje. Voor hen moeten er in de toekomst nog veel meer mogelijkheden komen. Wij willen nog veel meer doen dan alleen letterlijk het podium bieden. Wij willen kijken of we ze nog verder kunnen promoten en helpen.”

Jullie werken nu met een aanmeldsysteem voor de acts, liep het zo goed?
“Ja, we hebben plek voor gemiddeld 14 acts per keer. Maar nu zitten de maanden oktober en november al vol. Dat is aan de ene kant luxe, maar aan de andere kant willen we zoveel mogelijk mensen de kans geven. We zijn nog steeds aan het kijken wat we hieraan kunnen doen. De dag kan niet veel langer gemaakt worden. Dan ga je over de etenstijd heen en dan staan de acts aan het einde van de avond voor een halflege zaal, dat is niet leuk. We willen ook niet afwijken van drie liedjes. Het enige wat zou kunnen, maar dat is nu nog te vroeg, is dat we het open podium twee keer per maand organiseren. Maar dan moet er natuurlijk ook plek zijn bij de Vorstin, dat is gewoon een poppodium.”

Hoe worden de aanmeldingen die jullie krijgen beoordeeld?
“In principe is het zo dat de eerste die mailen voorgaan. Waar we wel rekening mee houden is of er al acts zijn geweest die de maand ervoor hebben opgetreden. Op een gegeven moment zit die lijst vol, dan zetten we de rest van de mensen op de wachtlijst voor de volgende maand.”

Wat voor mooie dingen zijn er al uit het open podium gekomen?
“Er is veel interactie onderling. Er zijn mensen die echt goed bevriend zijn geraakt via het open podium. Ook heeft een jongen een mooie videoclip laten maken van zijn liedje door een andere bezoeker van het open podium. Hij was van beroep videomaker. Zij kwamen elkaar daar tegen en toen is dat eruit gekomen. Dat is genieten voor ons! Dat is echt de bedoeling.”