HILVERSUM – In het centrum van Hilversum zien sommige winkelpanden er treurig uit. De vrolijke etalages en lege winkels met grote posters met de tekst ‘TE HUUR’ leveren een groot contrast op. Leegstand is een probleem in het centrum van Hilversum. ‘Verbetertijd’ stelde een plan op om weer wat meer leven in het centrum te blazen, maar dit leverde veel weerstand op. 

Rowan de Leeuw is één van de mensen die het winkelgebied wilde verbeteren. Hij wilde ervoor zorgen dat er meer winkelpanden verhuurd zouden worden, zodat er minder leegstand zou zijn. Dit wilde hij doen met verbetertijd.nl, een platform voor ondernemers, vastgoedfondsen en makelaars. Hij had meerdere plannen, bijvoorbeeld het openen van pop-upstores. “We waren al een heel eind met de plannen, maar doordat de verhuurders niet meewerkten konden we niks realiseren,” zegt de Leeuw. “De verhuurders wilden alleen maar lange contracten van vijf of tien jaar. Contracten die haast niemand tekent dus.”

De gemeente moedigde het project erg aan, maar omdat ze door de weerstand van de verhuurders niks konden realiseren, is Rowan de Leeuw gestopt met verbetertijd.nl en staan er nog steeds veel winkelpanden in het centrum leeg.