HILVERSUM - In Hilversum is recent onderzoek gedaan naar de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Nu zijn er uit dit onderzoek wat onverwachte resultaten naar voren gekomen en is de commissie van de gemeente in gesprek.

Brieven zijn onduidelijk, privacy wordt niet goed behouden en wachttijden zijn vele malen langer dan zou mogen. Dit zijn enkele problemen die al langere tijd spelen in Nederland rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door de rekenkamer eist de commissie dat er een nieuw plan van aanpak komt, zodat de al kwetsbare mensen die op deze wet rekenen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Zo sprak ik Mirjam Kooloos, fractievoorzitter van Leefbaar Hilversum, die aanwezig was toen dit onderzoek bij de raad werd gebracht. Volgens haar zijn de problemen inderdaad veel groter dan ze zouden moeten zijn, maar word hier door de gemeente niet voldoende aandacht aan besteed. Na een vergadering van twee uur werd besloten om het item voor nu van de agenda af te halen, omdat er nog niet grondig genoeg onderzoek gedaan was. Voor nu is het streven om het gesprek voort te zetten wanneer er een duidelijke analyse van alle problemen met de WMO en een plan van aanpak is.

Daarnaast is de huidige wethouder nog redelijk nieuw op haar positie, en niet goed geïnformeerd. “Zo zei ze een keer ‘ik weet eigenlijk niets van politiek’. Met die uitspraak heeft ze het nog een tijdje moeilijk gehad”. Aldus Kooloos. Maar dat het op dit moment zo slecht geregeld is, is niet alleen de schuld van de huidige wethouder. De vorige heeft zijn positie verlaten na meerdere beschuldigen van incompetentie, en heeft de situatie dus achtergelaten om te worden opgeruimd door zijn opvolger. Volgens Arie Poels van GroenLinks zijn mensen te hard voor de huidige wethouder. “Ze zit pas een paar maanden op de positie, en ze is nog steeds bezig om overzicht te krijgen”.  Om te zorgen dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uiteindelijk zonder problemen zal lopen, moet er nu eerst een plan van aanpak gemaakt worden en voor de gemeenteraad gebracht worden. Ondertussen moeten de hulpbehoevenden nog even volhouden.