Begin volgend jaar is de Hilversumse Oosterengweg afgesloten voor anderhalf jaar. Dan start de aanlegging van de onderdoorgang van het spoor. Het project heeft gevolgen bij de bewoners en de woonmarkt. Vanaf 30 maart is de weg afgesloten en is niet meer te bereiken met de auto.

Marieke Thissen, communicatieadviseur Provincie Noord-Holland en HOV in ‘t Gooi vertelt: “Als we grond nodig hebben voor onteigening of als we bijvoorbeeld tijdelijk de voortuinen nodig hebben om kabels en leidingen te verleggen, dan staat daar zeker een vergoeding tegenover. Dat is ook bij wet geregeld. Die procedures worden allemaal ver van tevoren gestart. Zo hebben we met alle bewoners van wie we voor langere tijd de voortuin nodig hebben, om de tunnel aan te kunnen leggen, huurovereenkomsten gesloten.”

Een periode van planvorming kan onzekerheid met zich meebrengen, waardoor mensen niet durven te kopen of huren. Ook geven werkzaamheden vaak overlast. Anderzijds is de omgeving en openbare ruimte na afloop van een project vaak beter, waardoor de waarde van woningen in het gebied juist enorm stijgen.

“Voor overlast in algemene zin staat geen vergoeding. Wel betrekken we omwonenden bij de maatregelen die we nemen om die overlast zoveel mogelijk te beperken,” zegt Thissen

Afsluiting van de Oosterengweg zorgt voor overlast bij omwonenden door lawaai en stof. De komst van de tunnel betekent op de lange termijn dat het verkeer voor de deur van de bewoners beter zal doorstromen. De verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers zal toenemen en de bewoners zullen geen geluidsoverlast meer hebben van de slagbomen.