Vanaf 5 januari is de expositie World Press Photo te zien in Museum Hilversum aan de Kerkbrink. World Press Photo organiseert ieder jaar een wedstrijd voor de fotojournalistiek. Na de wedstrijd worden alle foto’s tentoongesteld aan ongeveer een miljoen mensen in honderdzestig verschillende landen. Dit jaar zijn de winnende foto’s te bekijken in onder andere Tel Aviv, Krakau, Tallinn, Phoenix en Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes was aanwezig bij de onthulling van de tentoonstelling.

“Welkom allen in het Guggenheim van Nederland,” start burgemeester Pieter Broertjes zijn speech in Museum Hilversum. “Dit is de zesde of zevende keer dat World Press Photo in dit museum tentoongesteld wordt, daar zijn wij als gemeente erg trots op,” vervolgt Broertjes. “In deze tentoonstelling zijn alle ellende en wreedheden, ook wel geluk, maar vooral ellende in de wereld te zien. Deze World Press Photo prijs is de belangrijkste in de fotojournalistiek,” aldus Broertjes. “De fotojournalisten hebben het lastig in Nederland. De kwaliteit van de foto’s moet beter, maar de prijzen die de media betalen voor de foto’s worden steeds lager. In mijn tijd bij de Volkskrant betaalden we nog reële prijzen per foto. Nu is het een stuk lastiger om rond te komen voor fotojournalisten,” aldus Broertjes, de voormalige hoofdredacteur van de Volkskrant.

“Deze expositie Hilversum is een van de 121 World Press Photo tentoonstellingen dit jaar. Ondanks dat Hilversum maar een kleine stad is, staat deze expositie hier als een huis,” aldus Lars Boering, managing director bij World Press Photo Foundation. Boering vertelt dat de wedstrijd niet alleen om foto’s gaat, maar ook over wat hij “visuele journalistiek” noemt. In de tentoonstelling zijn meerdere videobeelden te zien. “Fotojournalistiek is ontzettend belangrijk. Een goede nieuwsfoto is relevant en moet urgent zijn. De foto moet laten zien dat onze wereld in beweging is, zowel positief als negatief,” vertelt Boering. 

Op de winnende foto van 2019 staat een huilend Hondurees meisje genaamd Yanela Sanchez op de Amerikaans-Mexicaanse grens terwijl haar moeder gefouilleerd wordt door een agent. De foto is gekozen uit een selectie van bijna tachtigduizend foto’s afkomstig uit 129 verschillende landen. De winnende foto is gemaakt door de Amerikaanse fotograaf John Moore. Fotograaf Moore volgde de politie aan de grens om een beeld te geven van het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nederlandse fotograaf Jasper Doest ontving twee prijzen voor zijn foto’s in de categorie “natuur.” Het zijn foto’s van flamingo’s in vogelopvangcentra op Curaçao en Bonaire. De prijs voor “Fotoverhaal van het jaar” is gewonnen door de Zweeds-Nederlandse fotograaf Pieter ten Hoopen. De serie van Ten Hoopen draait eveneens om de immigratie in Mexico.

De World Press Photo verkiezing is georganiseerd door de gelijknamige stichting. Het doel is het stimuleren van fotojournalistiek en het delen van kennis door middel van visuele journalistiek. De wedstrijd bestaat al sinds 1955 en is geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. Sinds het ontstaan in 1955 is de wedstrijd drie keer niet doorgegaan, dit door gebrek aan geld. De expositie is tot 27 januari te zien in Museum Hilversum