Zeven matten, het licht is uit en kaarsjes vullen de kleine studio. Op de matten liggen kussens waar de deelnemers straks plaatsnemen. Ze worden begeleid door Marleen Bontekoe, de yoga docent. Met behulp van spiegels kunnen de deelnemers zien of ze zich in de juiste positie bevinden. De intieme sfeer doet denken aan de feestdagen en dat is ook waar deze les om draait. Met deze les wordt Stichting Het Vergeten Kind gesteund door donaties van de deelnemers.

Marleen Bontekoe, de yogadocent deze les, koos voor dit goede doel om een specifieke reden: “Omdat het juist in de wintermaanden belangrijk is om hier aandacht aan te geven.” Deelneemster Tanja (55) vindt yoga leuk en is er ook bij: “Het gaat om de ontspanning”, legt ze uit. Ook ziet ze dit als een sport: “Je traint hier eigenlijk al je spieren mee en het geeft rust. Ik vind dit leuker dan de sportschool”, geeft ze aan, terwijl de rest zich klaarmaakt voor de les van Marleen.

Marleen zet met haar meegenomen box heel zachtjes de muziek aan. Het klinkt een beetje als zeer oude rustgevende kerkmuziek met een gorgel op de achtergrond. De muziek breng een enorme hoeveelheid rust met zich mee en daardoor voelt alles wat er in de studio gebeurt ook heel discreet aan, wat er weer voor zorgt dat je niet afgeleid raakt.

De deelnemers doen de eerste houdingen waarbij de ruggen worden gerekt. De aanwijzingen van de zachte stem van Marleen zorgen voor een rustgevend gevoel bij de deelnemers. De houding waarop je op je rug ligt en de zijkanten rekt door je armen achter je hoofd te steken en te buigen naar links of rechts, brengt zelfs mij als verslaggever in de verleiding om mee te doen. Ik voel me meteen slaperig en merk op dat mijn geest leeg is op een hele fijne manier. Zorgen worden vergeten en de andere deelnemers lijken zelfs in slaap te vallen.

Totdat er plotseling een harde ringtone uit de box klinkt —  een blundertje van Marleen. Uitgerekend haar telefoon staat nog aan. De bijna slapende deelnemers merken er opmerkelijk genoeg niets van, Marleen heeft ze zo ontspannen gekregen dat deze blooper geen gevolgen had voor de rust.

Zo bleef de rust de hele les gewaarborgd. De sleur van het dagelijkse leven mocht even vergeten worden. Na afloop wordt er nagebabbeld en gegeten. De matten worden weggehaald, het licht wordt uitgedaan, de kaarsjes gedimd. Op naar de decembermaand.

Uiteraard werd Het Vergeten Kind niet vergeten. Met 6 deelnemers werd er maar liefst 80 euro bij elkaar opgehaald. Zodat zoveel mogelijk mensen, tijdens die ó zo intieme dagen, niet vergeten worden.