HILVERSUM – Zwarte Pieten zijn dit jaar bij de intocht van Sinterklaas niet allemaal meer zwart geschminkt. Er doen namelijk meer andersoortige Pieten mee bij de intocht in Hilversum. Wat vinden Hilversummers van de rode, gele en blauwe knechten?

Burgemeester Pieter Broertjes kwam tot het besluit om de andersoortige Pieten in te leiden. “Langzaam gaan we meer gekleurde Pieten introduceren.” aldus Broertjes. Het besluit is een gevolg van de discussie over Zwarte Piet die al jaren duurt. Van de ongeveer honderd Pieten die meedoen aan de intocht, worden er 25 procent in een andere kleur geschminkt. De intocht verandert verder niet en blijft zoals altijd even leuk, zo beweren de burgemeester en de voorzitter van Stichting Sinterklaas Intocht Hilversum, Ronald Warmerdam.

Hilversummers aan het woord

Hilversummers hebben het nieuws vernomen. Bianca, ze wil haar achternaam niet noemen, 46, vindt het belachelijk: “Ze moeten altijd klagen. Tradities zijn tradities, daar moet je met je poten van afblijven.” Ook Hilversummer Mark Straatman vindt het besluit idioot: “Iedereen is opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet. Waarom is het opeens een probleem? Ik vind het krankzinnig.” Amber Sno, 24, vindt het echter een mooi besluit: “Ik heb zelf ook een donkere huidskleur. Zwarte mensen die voor een blanke man werken, dat straalt gewoon racisme uit. Ik vind het besluit top.”

Maatschappelijke discussie

De discussie rond Zwarte Piet is in 2013 ontstaan. Kunstenaar Quinsy Gario heeft bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam het protest aangemoedigd. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel mensen die Zwarte Piet racistisch vinden of respectloos naar mensen met een donkere huidskleur. Deze groep is vóór de geïntroduceerde gekleurde Pieten. Zij willen dat Zwarte Piet verdwijnt. Er moeten gekleurde Pieten voor hen in de plaats komen of Pieten met roetvegen op hun gezicht. De andere groep wil echter dat Zwarte Piet blijft. Het is een traditie, zeggen ze. Zwarte Piet is niet zwart door zijn ras, maar door de schoorsteen waar hij doorheen moet kruipen om de cadeaus af te leveren. Van tradities moet je afblijven, stelt deze groep.

Sinterklaas komt dit jaar op zaterdag 12 november naar Hilversum. Hij komt rond 13:30 te paard aan op de Kerkbrink. Hier is hij een half uur, waarna hij weer vertrekt. Rond 16:00 komt hij aan bij Gooiland waar de kinderen met hem en zijn (gekleurde) Pieten op de foto kunnen. Ondertussen blijft de discussie doorgaan en raakt het onderwerp de gevoelige snaar bij velen.