Een glimlach van oor tot oor, onder het genot van nachos met guacamole en een biertje. De kleine zaal in de regenboog gekleurde Vorstin liep vol, voor weer een avond gelach en eigen inbreng. De Comedy Cowboys gaven donderdagavond hun maandelijkse optreden in De Vorstin.

Met een kaartje van vijf euro krijg je toegang tot de kleine zaal. Bij binnenkomst overheerst een gevoel van oma’s woonkamer en het bruine café uit de stad. De blauw, rode lampen schijnen op je gezicht en de bar die zich aan je rechterhand begeeft. Het publiek zit dicht op het podium en op barkrukken, stoeltjes of een houten bank. Waarschijnlijk het beste recept om je publiek te betrekken bij het optreden. 

 

De Comedy Cowboys kennen geen vaste samenstelling, de groep bestaat uit twaalf cabaretiers die ook zelfstandig optreden. “Aan de hand van een appje in onze WhatsApp-groep, kijken wij wie er kan en wie niet. Iedereen komt ook van heinde en ver,” aldus Bonne Ziengs (33), een Comedy Cowboy. Toch is dat niet terug te zien aan het optreden. “Noem een beroep? Garnalenpeller,” komt er links vanuit de zaal. Binnen enkele seconden performen de mannen een sketch, onder begeleiding van live muziek. “Improviseren is niet lastig voor mij, het is zelfs wel prettig om niks te hoeven voorbereiden. Dat scheelt veel werk,” vertelt Ziengs lachend. 

 

Opvallend is de betrokkenheid van het publiek: een vraag wordt gesteld en de improvisator ontvangt direct antwoord. Het publiek werkt mee aan een geslaagde avond, zelfs als je stil probeert te blijven. “Ik heb een volledige zin nodig. In die hoek is het de hele avond al erg stil,” roept een cowboy, terwijl hij mij aanwijst. Ondertussen denk ik bij mezelf: kom op dit is je moment, zeg het eerste wat in je opkomt. “Je moet je computer repareren,” riep ik. Aan creativiteit geen gebrek. Het was autobiografisch, mijn MacBook Pro had het diezelfde dag begeven. Toch werd de niet komische zin omgedraaid in een leuk spel, waarin de cowboys van elkaar moesten raden, welke zin hen is toegewezen doormiddel van een toneelstuk. 

 

Jan-Willem van Noord (42), een nieuwe bezoeker van de voorstelling, vertelt wat hij ervan vindt: “Ik vind het een erg geslaagde avond, het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Vooral het muzikale aspect erbij spreekt mij erg aan. De pianist (Marco van Duuren) heeft zijn toetsen erg goed onder controle. Je weet nooit wat je kan verwachten door de improvisatie.”

 

Het voordeel van deze manier van komedie is dat geen één voorstelling hetzelfde is. De Comedy Cowboys treden iedere maand op in De Vorstin, wel iedere keer weer op een andere datum. Een tip uit eigen ervaring, bereid je voor om een vraag te beantwoorden. Dan kan er iets beters uitkomen als “Je moet je computer repareren.”