HILVERSUM –  De Jan van Rijckenborgh school is sinds kort één van de groenere scholen in Hilversum. Naast het groentetuintje wat zij al op het schoolplein hadden liggen zijn er nu ook zonnepanelen op het dak geplaatst. Jannie Razenberg, de directeur van deze school, koos hiervoor op aanraden van ouders. Niet alleen de school in Hilversum gaat voor groen maar ook de Jan van Rijckenborgh school in Heilo wekt zonne-energie op. Sinds het begin van het nieuwe schooljaar staan de zonnepanelen op het dak.  

 Er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst, waarom heeft de school daarvoor gekozen?
“Omdat we een bijdragen wilde leveren aan een beter milieu en we als school de kinderen iets daarover willen meegeven. De zonnepanelen zijn daarvoor de perfecte manier. Ook is de omgeving van de school daarbij betrokken omdat de financiering via de ouders en grootouders is gegaan via een crowdfunding project. Daardoor is iedereen veel breder betrokken.”

Kunt u het begrip crowdfunding uitleggen?
“Heel veel mensen dragen een klein bedrag bij. Het is een investering met een klein rendement. Het is geen gift maar je krijgt 5% rendement na 10 jaar.”

Hoe zijn jullie dan op het idee van crowdfunding gekomen?
“Via een vader op onze school in Heilo. Die heeft een bedrijf in zonnepanelen, en een vader hier in Hilversum heeft een crowdfunding bedrijf. Hij is hier net mee begonnen dus hij wilde dit als een soort pilotproject gebruiken. Zo is de combinatie ontstaan en zijn zij naar het bestuur van onze school gegaan om te vragen of zij dit zagen zitten. In combinatie met een subsidie van de provincie Noord-Holland, die hebben zes duizend euro gegeven voor dit project, en met de crowdfunding van de ouders heeft het de school niks gekost.”

Maar jullie hebben er wel uiteindelijk winst van?
“Nou, eerst gaat het terug naar de ouders. Dus wat we er mee verdienen aan energie, gaat eerst terug naar de investeerders. We betalen nu gewoon nog onze energierekening, dat blijft de komende 10 jaar. Als het geld van de ouders helemaal is terugverdient zullen we gaan verdienen op de zonnepanelen ja.”

Bent u veel bezig met de kinderen groen met energie om te leren gaan?
“Ja we hebben ook een paneel in de hal waarop staat hoeveel zon we vangen. Die doet het geloof ik nu nog niet maar, als die het gaat doen kan je per dag, per week, per maand zien hoeveel we hebben opgewekt. Daar sluiten projecten in de klas ook bij aan. Ze zijn nu al veel met groen bezig we hebben een eigen tuin met groente erin, er komen ouders in de klas die wat vertellen over de tuin en de kinderen hebben de aanleg ook allemaal mee gemaakt. We willen de kinderen wel opvoeden met respect voor de aarde en de omgeving en zich goed laten bewust maken van wat zij doen. Dat je ook energie van de zon kan krijgen en niet alleen van andere bronnen.”
 
Hoe reageerden de ouders en buurtbewoners erop?
“De ouders waren erg enthousiast. We hadden ook niet verwacht dat we zo veel geld bij elkaar zouden krijgen. We dachten nou dat wordt niks, dat gaat niet lukken. Maar heel veel mensen wilde wel wat bijdragen. Misschien ook omdat je er wat voor terug krijgt.

De buurt wilde de zonnepanelen niet aan de buitenkant van de school hebben. Het had wel gemogen want we hebben een vergunning van de gemeente maar om de buren te vriend te houden hebben we onderzocht of het ook aan de binnenkant kon. Dat was voor de zon geen probleem.”

Want jullie hadden de buren erover bericht?
“Ja we hebben van tevoren de buren een brief gestuurd en die vonden het zonde. Ja, ik kan het mij ook wel voorstellen want het is natuurlijk een prachtig dak. Al hoe wel het nu wel meevalt want het is een zwart dak en de panelen zijn ook zwart.”

Hoe reageerde de kinderen op het idee van de zonnepanelen?
“Weet ik niet. De kinderen zeggen er niet zoveel over. Je moet eigenlijk even de klas ingaan en de kinderen zelf vragen wat zij ervan vinden.”

In groep 8 waren twee kinderen die wel wat vragen wilde beantwoorden over de zonnepanelen. Marit en Jasper.

Weten jullie wat de zonnepanelen doen?
Marit: “Ja. De zon schijnt erop en dan krijgen we een soort energie voor het licht ofzo.”
Jasper: “Ja je hebt tegenwoordig zelfs zonnepanelen in kleren. Je kan een pak dragen met zonnepanelen erop en dan kan je telefoons opladen.”

Weten jullie waarom de school de zonnepanelen heeft?
Jasper: “Misschien omdat energie best veel geld kost en omdat energie milieuvervuiling is?”
Marit: “Nee dat weet ik nog niet.”

Weten jullie hoe lang het duurt voordat de verwarming op de zonne-energie kan draaien?
Jasper: “We kunnen ook gewoon een brief schrijven om warmere kleren aan te trekken.”
Marit: “Ik denk 3 of 4 jaar.”

Heeft de juffrouw al iets verteld over de zonnepanelen?
“Nee dat nog niet.”