Groene appels in houten kratten liggen te blinken in de zon. Waar de een haar zonnebril op zet tegen het felle licht, loopt de ander over het plein met zijn winterjas aan. Afgelopen woensdag was het een van de eerste zonnige marktdagen van het jaar. Voor vele Hilversummers en niet-Hilversummers reden genoeg om een bezoek te brengen aan de markt.

Iedere woensdag en zaterdag van 8:00 tot 16:00 uur staat het Marktplein in Hilversum vol met marktkramen. Twee lange rijen met kramen vullen het plein, gelegen tussen foodhall Mout en bioscoop Vue. Werken met een temperatuur boven de twintig graden bevalt marktverkoopster Laura Roosendaal (29) wel. “Ik werk met dit weer liever op de markt dan in een kantoor of een winkelcentrum. Daarnaast zijn de bezoekers veel vrolijker op zo’n zonnige dag als deze. Maar als het te warm is vinden mensen dit ook weer minder. We merken nu bijvoorbeeld dat het een stukje rustiger is dan normaal, door de volle zon die op het Marktplein schijnt.”

Achterin het plein staat Completely Nuts, een mobiele kraam vol met verschillende soorten noten. De kraam staat op woensdag en op vrijdag op de markt in Hilversum. Terwijl collega Ella klanten helpt, vult Laura ronde, plastic bakjes met pistachenootjes. Laura werkt al ongeveer meer dan veertien jaar op de markt in Hilversum. “De kraam is al meer dan dertig jaar hier te vinden”, vertelt ze. Inmiddels weet de marktvrouw precies welke bezoekers ze kan verwachten. “Je merkt dat er op de woensdagmarkt vooral oudere mensen komen, terwijl de markt op zaterdag vol staat met gezinnen met kinderen. Ik denk dat 90 tot 95 procent vaste klant is en wekelijks terugkeert.”

Laura Roosendaal (29) werkt al meer dan veertien jaar op de markt in Hilversum.
Rochèll Mebius

Verschillende boodschappentrolleys passeren de kraam. Een vrouw staat stil en pakt een klein wit briefje uit haar jaszak. Ze leest, stopt het briefje weer terug en parkeert haar trolley voor de marktkraam. Laura: “Mensen zijn heel doelgericht hun boodschappen aan het doen. Ze hebben een lijstje en die werken ze af. En als ze hun kraampje niet kunnen vinden zijn ze helemaal van de leg, dus het is ook wel gestructureerd hier in Hilversum. Ja, toch El?”, lacht ze naar haar collega. Die knikt. Laura: “Iedere kraam staat altijd op dezelfde plek en dat werkt voor mensen.”

De twee verkoopsters van de notenzaak konden vanochtend gewoon de deuren van de mobiele kraam openen, maar die luxe is niet voor iedereen weggelegd. Tegenover Completely Nuts staat de kraam van Van Winsen Groente en Fruit. Het is geen ‘standaard’ kraam, maar de kraam kent een soort van ‘loopsysteem’. Op de houten tafels liggen kratten vol met verschillende soorten fruit. Een man knijpt in een mango en scheurt een plastic zak van het stalen haakje. Hij vult zijn zakje met fruit, loopt richting de weegschaal en graait in zijn broekzak. Drie losse euro’s komen tevoorschijn, waarmee hij zijn boodschappen afrekent.

Bij Van Winsen Groente en Fruit kunnen bezoekers zelf hun boodschappen pakken en afrekenen bij de ‘kassa’.
Rochèll Mebius

Joanne van Winsen (38) staat al sinds haar zeventiende op deze markt. “We zijn vanochtend om 4:30 uur begonnen met opbouwen. Vroeg hoor, maar bij temperaturen als deze kom ik met een stuk meer motivatie uit bed. En het licht doet ook veel goeds. In de winter moet je er echt doorheen, je gaat ‘s ochtends in het donker weg en komt ‘s avonds in het donker weer terug. Dat is een stuk lastiger.” Volgens de fruitverkoopster bepaalt het weer de sfeer op de markt. “Zo gauw het mooi weer is, hangt er een hele leuke, gezellige sfeer. Bij minder weer komen mensen voor hun boodschappen en vertrekken ze het liefst direct weer huiswaarts.”

Veel mensen bezoeken de markt voor hun wekelijkse boodschappen.
Rochèll Mebius

Naast groente, fruit en nootjes is er nog veel meer te vinden op de markt. De poelier, de viskraam en de kaasboer trekken veel bekijks, maar ook bij de kledingrekken is het file. “Zeg mam, wat vind je hiervan dan?”, vraagt een van de bezoekers, terwijl ze een roze blouse in de lucht houdt. Jeannet Bransen (60) komt samen met haar moeder elke twee of drie weken naar Hilversum toe om een bezoekje te brengen aan de markt. “We komen speciaal naar deze markt voor de lekkere patat van patatkraam Bijlards”, vertelt ze lachend. Inmiddels struinen de twee al twee uur lang over het plein. Jeannet: “Meestal zijn we minder lang op de markt, maar het is vandaag zo’n heerlijk weertje. We hebben onze puntzak patat gehad, dus nu snuffelen we wat rond bij de kledingrekken. De sfeer is echt top, iedereen is vrolijk vandaag.”