HILVERSUM – “Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint.” De sinterklaasliedjes galmen over de Gijsbrecht en de Leeuwenstraat. De koude december maand is aangekomen, de Sint is al in het land en zijn feestdag staat voor de deur. De winkels staan allemaal in het teken van de feestdagen. Felgekleurde cadeautjes liggen in de etalages en hier en daar staat een Sint figuur je vrolijk toe te lachen. Zwarte Piet is tegenwoordig niet snel meer te vinden tussen de sinterklaasdecoratie.

Het zal misschien niet iedereen zijn opgevallen, maar steeds meer winkels kiezen ervoor om geen gebruik te maken van zwarte Piet als decoratie. Afgelopen week kreeg een Hilversumse onderneming, de Koffiebranderij, veel backlash van anti-zwarte piet demonstranten om de butlerpop die voor de deur staat en de zwarte Piet decoratie in de winkel. Om discussies te voorkomen zijn er veel winkels die gebruik maken van andere vormen van sinterklaasdecoratie. Voorbeelden zijn kleurrijke verpakte cadeautjes in de etalages en de Sint zelf is natuurlijk ook niet te missen. Er zijn zelfs etalages die de sinterklaasdecoratie overslaan en al in het teken staan van de kerstdagen.

In het Hilvertshof hangt de feestverlichting aan het plafond, zij hebben besloten om geen sinterklaasdecoratie op te hangen. “Wij willen met de feestverlichting de hele maand december benadrukken. Wel hebben we een leuk sinterklaasfeest in het Hilvertshof, maar aan sinterklaasdecoratie doen we al zeven jaar niet meer”, laat de van Kroonenberg Groep, namens de Ondernemersvereniging Hilvertshof weten.

Wel kunnen de winkels in het Hilvertshof zelf kiezen wat voor decoratie zij ophangen. Bij juwelierszaak Treasure hangen de zwarte Pietjes namelijk aan het plafond. Ze maken de gekste acrobatische sprongen en slingeren van de ene hoek naar de andere hoek van de zaak.

Bij van Wonderen schoonmode, gevestigd in de Leeuwenstraat staat ook een zwarte Piet in de etalage. Deze zwaait met zijn handen, heeft een glimlach op zijn gezicht en nodigt uit om naar binnen te komen. “Wij hebben de zwarte Piet al 40 jaar en hij heeft altijd bij ons in het raam gestaan”, vertelt Bas van Wonderen, medewerker in het familiebedrijf. “Tot nu toe vinden onze klanten hem leuk en heeft niemand er nog wat over gezegd. Wel zeg ik dat als de discussie zo hoog oploopt, en het volgend jaar echt niet meer kan, dat we de zwarte Piet niet neer zullen zetten. Maar zolang iedereen het nog leuk vindt kan het geen kwaad.”