Speelgoedwinkels in Hilversum hebben dit jaar geen Zwarte Piet in hun etalages staan. Pieten komen helemaal niet meer voor in de aankleding van Intertoys-winkels, zo bleek eerder uit een rondgang van NU.nl. Erik Muller, woordvoerder van Intertoys, laat tegenover Hilversum.hu.nl weten dat er wel Pieten zijn, maar dan in een ander jasje gestoken: “In plaats van mensen zijn het dieren die in de pietenpakken zitten.”

Volgens Muller krijgen Intertoys-vestigingen de aankleding voor de winkel aangeleverd. “De aankleding van de winkels is een centrale zaak,” meent hij. Toch is dit niet terug te zien in de etalages van de Intertoys-vestigingen aan de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Leeuwenstraat. Op wat enkele ingepakte cadeaus na, is er verder niet veel uit de kast gehaald voor de aankleding van de winkels. Vooral de etalage van Intertoys aan de Gijsbrecht van Amstelstraat ziet er leeg uit. Aan de binnenkant van de etalage zie je pas een openhaard met daaromheen de ingepakte cadeautjes en een aantal knutselschoentjes.

In de etalage van kinderwinkel Mevrouw Groen aan de ‘s-Gravenlandseweg is een stoomboot te zien met, net als voorgaande jaren, dierenknuffels als hulppieten. “In mijn etalages staan de dierenknuffels centraal. Ik maak er ook altijd een heel verhaal van, elke keer beleven ze een avontuur. Vandaar dat ze nu ook hulppieten zijn”, vertelt Claudine Hoogerheijde, eigenaresse van Mevrouw Groen. Voor Hoogerheijde speelt het dilemma “wel of geen Zwarte Piet” dus ook niet zo zeer. “Ik bemoei mij ook niet met de discussie, maar jammer vind ik het wel. De vrijheid is weg, laat ik het zo zeggen.” Hoogerheijde begrijpt daarom ook dat veel winkeliers ervoor kiezen om Zwarte Piet achterwege te laten: “Ik snap wel dat winkeliers geen gedoe willen. Straks krijg je een steen door je ruit, dat wil je ook niet. Ik kan mij natuurlijk verbergen onder die beesten.”

Ook in de etalage van het Speelpakhuis aan de Gijsbrecht van Amstelstraat is zowel de goedheiligman als Zwarte Piet niet te bekennen. “Ik heb nooit Sinterklaas en Zwarte Piet in de winkel staan. Wij hebben gewoon gezellige cadeautjes ingepakt, dat is hartstikke leuk en heel feestelijk. Ik zet ook niet de Kerstman in de winkel, maar wel de kerstboom”, vertelt Marlotte Groen, eigenaresse van het Speelpakhuis. “En qua inpakpapier ben ik afhankelijk van wat mijn leveranciers bieden. Daar staan sinterklaasmijters op, cadeautjes, van alles en nog wat. Heel leuk!” Hoogerheijde vraagt zich af of inpakpapier waar Zwarte Piet op staat eigenlijk nog wel te verkrijgen is. “Als retailer koop ik mijn inpakpapier bij een speciaalzaak en weet ik niet eens of de keuze daar nog is. Ik denk dat veel minder winkeliers inpakpapier met Zwarte Piet kopen. Iedereen moet aan elkaar verdienen en ik denk dat zij dat dan niet meer in het assortiment opnemen.”

“Ik begrijp de ene kant, maar ik begrijp ook de andere kant. Laten we van alles een beetje water bij de wijn doen. De kinderen, daar gaat het om, en dat wordt nu wel echt vergeten,” vindt Hoogerheijde. Marlotte Groen van het Speelpakhuis houdt zich naar eigen zeggen helemaal niet bezig met de zwartepietendiscussie en richt zich vooral op het sinterklaasfeest. “Ik ben een speelgoedwinkel en ik zorg voor leuke cadeautjes,” aldus Groen.